Zijn er kosten verbonden aan een arbodienst?

Als bedrijf met personeel ontkom je er niet aan. Het is wettelijk bepaald dat elke organisatie met personeel in dienst een contract dient af te sluiten met een gecertificeerde arbodienst of een zelfstandig geregistreerde bedrijfsarts. Op deze manier wordt een gezond werkklimaat gegarandeerd en volgt ieder bedrijf de Nederlandse standaarden in verzuimbeleid. Uiteraard zijn hier kosten aan verbonden. Maar wie zich op arbeidsdeskundig vlak goed laat informeren en adviseren door een arbodienst zal in de toekomst merken dat de kosten zich kunnen terug verdienen door bijvoorbeeld een verlaagd ziekteverzuim of een snellere re-integratie van langdurig zieken.

Zijn er kosten verbonden aan een arbodienst?

Ja, aan de diensten van een arbodienst zijn kosten verbonden. Deze kosten zijn ontzettend afhankelijk van de wensen en doelen van de werkgever. Ook het huidige verzuimpercentage speelt vaak een rol. Bijna iedere arbodienst bied de diensten en specialismen aan per pakketten.  Zo kan een bedrijf met een laag verzuim het misschien wel prima doen met een wat lager diensten pakket van een arbodienst. Er zal niet veel meer nodig zijn dan alleen de begeleiding van een ( langdurig ) zieke.  Een bedrijf dat een heel hoog verzuim heeft zal beter af zijn met een wat uitgebreider pakket. Denk hierbij aan bijvoorbeeld risico analyses, re-integratie verslagen en probleem analyses. Hier zal ook snel een voordeel behaald kunnen worden door een gerenommeerde arbodienst doordat het verzuim alleen maar verlaagd kan worden. Dus kan dat ook weer een grote kostenbesparing opleveren.

Wat moet ik me voorstellen bij de kosten van een arbodienst?

De meeste arbodiensten bieden een aantal pakketten aan. Van de meest  eenvoudige voordelige pakketten met de minimale verplichte diensten tot aan de meest uitgebreide pakketten waarin verzuimbegeleiding slechts een onderdeel is. De kosten van een arbodienst gaan vaak per werknemer per jaar. Het is moeilijk om een bedrag aan te geven omdat dit zo ontzettend afhankelijk is van heel veel factoren. Maar om een ruime schatting te geven liggen deze bedragen tussen de 20 en 150 euro per werknemer per jaar.

Tips bij het vinden van de juiste arbodienst voor uw organisatie

Het is aan te raden om het proces van het vinden van een arbodienst goed te onderbouwen en voor te bereiden. Hierbij een aantal tips om zo uw situatie goed in kaart te brengen:

  • Wat zijn uw verwachtingen van een Arbo-dienst?
  • Zijn er wellicht collega’s in uw branche of andere mensen binnen uw netwerk die u iets kunnen vertellen over hun verwachtingen en ervaringen?
  • Heeft uw bedrijf meerdere vestigingen? Hoe zit het dan met het landelijk bereik van een arbodienst?
  • Vraag bij verschillende arbodiensten een offerte op en vergelijk deze met elkaar en met uw wensen lijst.
  • Wat is de visie van de arbodienst? Komt die overeen met die van u?
  • Indien u specifieke eisen heeft mbt bijvoorbeeld keuringen etc. Is de arbodienst daarin thuis?
  • Heeft de Arbo-dienst al eerder in uw branche gewerkt? Zo is dit in bijvoorbeeld de bouw en industrie van groot belang.
  • Ga een persoonlijk gesprek aan met de partijen die u het meest aanspraken.
No tags for this post.

B2B infos

Comments are closed.